04 sep De wereld van gietijzeren pannen: een overzicht van merken
Gietijzeren pannen vormen al eeuwenlang een essentieel onderdeel van keukens over de hele wereld. En daarmee zijn door de tijd heen vele fabrikanten en merken gietijzeren pannen ontstaan. De eigenschappen van gietijzer, zoals duurzaamheid en veelzijdigheid maakt gietijzeren kookwaar wereldwijd tot een favoriet onder zowel thuiskoks als professionele chefs.
Startpunt voor een gietijzeren trip
Deze blogpost vormt het startpunt voor een gietijzeren trip door de geschiedenis aan de hand van fabrikanten en merken van gietijzeren pannen. Van de klassieke, gekende namen tot de minder bekende juweeltjes.
In mijn titel gebruik ik trouwens niet voor niets het woord “wereld”, want gietijzeren kookwaar werd en wordt over de gehele wereld gemaakt. Ik beperk mij vooralsnog tot de Westerse wereld: (West-) Europa en de Verenigde Staten.
Verdwenen merken of fabrikanten
Het leukste vind ik echter de verdwenen merken en fabrikanten. Illustere modellen en prachtige series, de verhalen en roemruchte geschiedenissen.
Daarom is hier mijn (onvolledige) opsomming die ik, waar mogelijk, zal bijwerken. Wanneer een merk- of fabrikant dikgedrukt is kun je doorklikken naar de specifieke geschiedenis van dat merk. Leuk hè?!
- AC, André Cousances (zie Cousances)
- Bolinder(‘s)
- Chappée
- Copco
- Cousances
- Descoware (zie FE Belgium)
- Dom Cherie (zie Invicta)
- DRU
- Fonderie Emaillerie (FE Belgium)
- Griswold
- Husqvarna
- Invicta
- Nomar
- Pied-Selle
- Rosières
- UPO
- Wagner Ware
- Wärtsilä
Naast verdwenen merken zijn er ook “verdwenen producten”, dat wil zeggen: het merk bestaat nog wel maar het product wordt niet meer gemaakt.
Hier is bijvoorbeeld mijn artikel over Raymond Loewy, legendarisch industrieel ontwerper, die voor Le Creuset in de jaren ’50 van de vorige eeuw een waanzinnige serie gietijzeren pannen ontwierp:
En ik zal ook nog een artikel gaan wijden over die andere kunstenaar die een fraai-eigenwijze serie gietijzeren pannen voor Le Creuset ontwierp onder de naam “Mama”. Zijn naam? Enzo Mari.
- Le Creuset Mama
Bestaande merken of fabrikanten
Ik beperk mij in bovenstaande opsomming enkel tot verdwenen fabrikanten en niet de bestaande “merken”.
Buiten huidige, bestaande fabrikanten en merken van gietijzeren pannen als Le Creuset, Staub, Chasseur (Invicta) en Fontignac zijn er namelijk bar weinig Europese producenten van gietijzeren kookwaar overgebleven. Er zijn weliswaar “in naam” veel meer (Europese) merken, maar het overgrote deel is in Azië geproduceerd en wordt per strekkende container van ver naar hier verscheept.
Of het nu bij die Zweedse geel/blauwe meubelwinkel is of een (spaar)actie bij welke Nederlandse supermarktketen dan ook. De lage prijsstelling verraadt vaak hun Aziatische herkomst.
Vele van deze gietijzeren pannen van de andere kant van de wereld zijn door mijn handen gegaan en de kwaliteit laat helaas vaak te wensen over. Bovendien hebben ze per containerschip een vervuilende weg afgelegd.
Samen zoeken naar verdwenen fabrikanten van gietijzeren pannen
Het is vrijwel ondoenlijk om alle verdwenen gieterijen te noemen. Graag wil ik zo uitgebreid mogelijk zijn. Dus, weet jij nog een verdwenen merk of fabrikant van gietijzeren kookwaar? Zie ik iets over het hoofd? Is er iets niet correct? Laat het me weten. Ik hoor het graag!
En ben je op zoek naar een fraaie gietijzeren pan van een verdwenen fabrikant en/of wil je dat deze een milieuvriendelijker route heeft gevolgd?
Tik dan op de “Ja, laat zien!” button!