Veelgestelde vragen

Wanneer je vragen hebt over gietijzeren pannen in het algemeen en de duurzame GAER Cookware gietijzeren koekenpan in het bijzonder dan heeft GAER Cookware de antwoorden voor je.

GAER Cookware heeft de veelgestelde vragen over gietijzeren pannen voor je op een rij gezet.

De FAQ (frequently asked questions) zijn overzichtelijk per onderwerp onderverdeeld.

Gezondheid & Duurzaamheid

Is koken in en met de gietijzeren GAER pan gezond?+

Ja. Bij vele andere pannen die te koop zijn of – erger nog – in huishoudens worden gebruikt, kun je worden blootgesteld aan zeer zorgwekkende chemicaliën (PFAS = verzamelnaam voor per- en polyfluoralkylstoffen). Deze chemische materialen kunnen zijn gebruikt in pannen met een anti-aanbakcoating. Ze stoten giftige dampen uit bij (over)verhitting. Gietijzeren pannen, met of zonder email, bevatten geen PFAS en kunnen de allerhoogste temperaturen probleemloos aan. Bovendien is aangetoond dat PFAS niet of nauwelijks afbreken en zich ophopen in het menselijk lichaam, in dieren en planten (Bron: RIVM.nl).

Bevat mijn GAER pan PFAS (PFOS, PFOA) of GenX?+

Nee. De GAER pan bestaat voor 100% uit gietijzer. De seasoninglaag is van plantaardige olie

Waar is de GAER pan gemaakt?+

In Nederland bij een ambachtelijke ijzergieterij. In deze gieterij werken gepassioneerde vakmensen die gietijzerproducten van de hoogste kwaliteit maken. Iedere afzonderlijke GAER pan wordt met de hand gegoten. Na het gieten gaat de GAER pan naar een Nederlands hightech metaalbewerkingsbedrijf. De binnenkant en de onderzijde van de GAER pan ondergaan een ragfijn polijstproces. Hiermee krijgt de GAER koekenpan zijn kenmerkend fraaie uiterlijk. Luxe Dutch design!

Is de GAER pan duurzaam?+

Ja, hartstikke duurzaam. Bij correct onderhoud heeft de GAER pan een ontzettend lange levensduur. Onverslijtbaar. Levenslang. De GAER pan is lokaal gemaakt uit 100% gerecycled ijzer, heeft een gezonde anti-kleeflaag en is eenvoudig recycleerbaar.

Gebruik

Ik heb mijn GAER pan ontvangen. Hoe begin ik?+

Gefeliciteerd met je gietijzeren GAER Cookware pan! Was je pan af onder de kraan met warm, stromend water, een afwasborstel en wat mild afwasmiddel. Spoel de pan goed af. Droog direct het overtollige vocht zoveel mogelijk af met een schone theedoek en zet de pan gedurende enkele minuten op je hittebron of in een voorverwarmde oven en maak hem heet zodat het vocht is verdampt. Klaar voor gebruik!

Mijn GAER pan is “pre-seasoned”. Wat betekent dit?+

GAER heeft jouw gietijzeren pan van een eerste seasoninglaag, bestaande uit plantaardige olie, voorzien. Je kunt dus meteen starten.

Is de GAER pan geschikt voor inductie?+

Ja, de GAER pan is geschikt voor ALLE hittebronnen. Naast inductie is de GAER pan perfect voor gebruik in de oven, op de barbecue en zelfs open vuur.

Bakt de GAER Cookware pan niet aan?+

De GAER pan wordt met gebruik en het juiste onderhoud als een anti-aanbakpan. De ontstane seasoninglaag die jij met de tijd opbouwt, fungeert als een anti-kleeflaag. In het begin kan voedsel wel blijven kleven. Vermijd in het begin eiwitrijk voedsel, bak en sauteer groenten en gebruik eventueel wat meer vet.

Voor het bakken en koken:+

Warm de GAER pan eerst rustig en geleidelijk op voordat je ook maar iets aan de pan toevoegt. Gebruik hiervoor laag tot middelhoog vuur. De GAER pan is klaar voor gebruik wanneer je enkele druppels water in de pan sprenkelt en deze razendsnel verdampen. Voeg pas dan vet (bijvoorbeeld olijfolie) toe en laat deze ook heet worden. Dit voorkomt zo veel mogelijk kleven van voedsel. Voeg je eerste ingrediënten toe, zet het vuur eventueel iets lager en start jouw kookmagie!

Na het bakken en koken:+

Maak de pan schoon na gebruik. Dat gaat het makkelijkst wanneer de pan nog warm is. Is er nog voedsel overgebleven? Bewaar het nooit in de pan zelf. Zuren in het eten tasten kunnen de seasoning aantasten. Dit kun je simpel herstellen. Hoe de GAER pan schoon te maken lees onder Onderhoud & Seasoning.

Zijn er ingrediënten die ik niet moet gebruiken?+

Vermijd in het begin zure ingrediënten zoals verse tomaten, tomatenpuree, ingeblikte tomaten, azijn, wijn of citrusvruchten. Deze kunnen de de nog broze seasoninglaag aantasten. Dit kun je wel weer eenvoudig te herstellen.

Hoe bewaar ik mijn GAER pan?+

Schoon, droog en ingevet (geseasond) op een droge plek. Desgewenst kun je je GAER pan ophangen.

Welk keukengerei raad je aan voor mijn GAER pan?+

Houten lepels, houten spatels en roestvrijstalen spatels. Roestvrijstalen spatels kun je gerust in je GAER pan gebruiken wanneer deze afgeronde hoeken hebben. Een gevouwen theedoek en ovenhandschoenen beschermen zijn onontbeerlijk. Gebruik géén scherpe (messen) of gekartelde voorwerpen.

Onderhoud & Seasoning

Jouw GAER pan is pre-seasoned. Wat betekent dit?+

GAER heeft jouw gietijzeren pan van een eerste seasoninglaag bestaande uit plantaardige olie voorzien. Je kunt dus meteen starten.

Welke olie gebruik ik voor de GAER pan om mee te bakken?+

Voor koken en bakken kun je alle vetten en oliën nemen die je zelf wil gebruiken (allerlei oliën, margarine en boter). Voor onderhoud van je seasoning zijn zonnebloem-, druivenpit- en arachideolie zeer geschikt.

Welke olie gebruik ik voor seasoning van de GAER pan?+

Voor onderhoud van je seasoning zijn zonnebloem-, druivenpit- en arachideolie zeer geschikt.

Kan ik afwasmiddel gebruiken?+

Ja, je kunt wat mild afwasmiddel gebruiken om je GAER pan schoon te maken. Het is echter niet nodig. Spoelen met warm water werkt net zo goed.

Wat gebruik ik om olie aan te brengen?+

Gebruik een katoenen, pluisvrij doekje. Liefst van een oude lap stof omwille van afvalreductie. Een doekje moet bestand zijn tegen hitte. Gebruik daarom geen microvezeldoekje of iets soortgelijks, want de kans bestaat dat deze smelt.

Hoe bewaar ik mijn GAER pan?+

Schoon, droog en op een droge plek. Desgewenst kun je je GAER pan ophangen.

Wat is seasoning?+

Seasoning is het proces waarbij op het oppervlak van pannen een gelijkmatige laag vet wordt aangebracht en vervolgens verhit. Er ontstaat dan een laag die: 1. de pan roestbestendig maakt en 2. als anti-kleeflaag fungeert.

Jouw GAER pan is pre-seasoned. Wat betekent dit?+

GAER heeft jouw gietijzeren pan van een eerste seasoninglaag bestaande uit plantaardige olie voorzien. Je kunt dus meteen starten.

Hoe bouw ik mijn “anti-kleef” seasoning op?+

Simpelweg door gebruik en het juiste onderhoud ontstaat na verloop van tijd de heerlijke anti-kleeflaag. Maar het is ook mogelijk om de opbouw van de seasoning een stevig handje te helpen.

Wat gebruik ik om olie aan te brengen?+

Gebruik een katoenen, pluisvrij doekje. Liefst van een oude lap stof omwille van afvalreductie. Een doekje moet bestand zijn tegen hitte. Gebruik daarom geen microvezeldoekje of iets soortgelijks, want de kans bestaat dat deze smelt.

Kan ik afwasmiddel gebruiken?+

Ja, je kunt wat mild afwasmiddel gebruiken om je GAER pan schoon te maken. Het is echter niet nodig. Spoelen met warm/heet water werkt net zo goed.

Hoe bewaar ik mijn GAER pan?+

Schoon, droog en op een droge plek. Desgewenst kun je je GAER pan ophangen.

Nog meer honger naar kennis en kunde over gietijzeren pannen?

Is je honger naar kennis over gietijzeren pannen niet te stillen? Ga dan naar dit artikel waarin ik over o.a. de geschiedenis en soorten pannen gietijzeren pannen schrijf. Of mijn meest gelezen 10 voordelen van gietijzeren pannen!

Doe er je voordeel mee. 😉