19 jun Raymond Loewy, legendarisch industrieel ontwerper
Ik ben een groot bewonderaar van het werk van Raymond Loewy, de grondlegger van het industrieel design in de 20e eeuw.
Wat heeft Loewy met gietijzeren pannen van doen? Dát lees je verderop in dit blogartikel. Bovendien beloon ik je met een gouden documentairetip over deze briljante ontwerper.
Geboren Fransman Raymond Loewy heeft namelijk vanaf de jaren ’30 tot aan de jaren ’80 grote invloed gehad op het uiterlijk van de Amerikaanse samenleving.
Hij was een gewild designer die door bedrijven werd ingehuurd om nieuwe producten te ontwerpen of de restyling van een bestaand product te doen.
Hoewel veel van zijn ontwerpen gericht zijn – en uiteindelijk verkocht – op de Amerikaanse markt zul jij vast en zeker een aantal van zijn ontwerpen kennen: de Greyhound-bus, het Spar-logo en het uiterlijk (en interieur) van het presidentieel vliegtuig Air Force 1. Minder bekend is dat hij alvorens hij zijn eigen beroep uitvond, die van industrieel designer, etalage-ontwerper voor Saks and Macy’s was en mode-illustrator voor bladen als Vogue en Harper’s Bazar.
Loewy’s eerste productontwerp(en)
Eind jaren ’20 vergaart Loewy zijn eerste opdracht om een product te verbeteren: een stencilmachine. De opdrachtgevers staan nog niet te dringen, maar het lukt hem om een opdracht binnen te halen bij de grootste spoorwegmaatschappij van de Verenigde Staten, Pennsylvania Railroad Company, voor een gestroomlijnde afvalbak.
Deze zogenoemde “streamline“-vormgeving wordt uiteindelijk zijn handelsmerk. Na veelvuldig aandringen mag Loewy ook een locomotief gaan ontwerpen die een gestroomlijnd en beroemd uiterlijk krijgt.
Halverwege de jaren ’30 boekt Loewy zijn commerciële (consumenten)succes met de Coldspot koelkast. Naast het ontwerp is ook de totstandkoming revolutionair: de fabrikant legt een eisenpakket neer en de ontwerper vertaalt het naar producten die consumenten willen hebben.
En zo groeit het designimperium van Loewy en drukt hij zijn stempel op de meest uiteenlopende producten: radio’s, puntenslijpers, bedrijfslogo’s en bedrijfskleding, meubels, automobielen, naaimachines, keukens, gebouwen, fotocamera’s, servies, schepen, ruimtevaartinterieurs tot aan behang en stoffen aan toe.
En zo groeit zijn belang, zijn invloed en worden zijn ontwerpen beeldbepalend in de Amerikaanse samenleving.
Uitgelicht: “La Coquelle” voor Le Creuset
De tweede helft van de jaren ’50: Westerse economieën groeien als kool, de welvaart neemt zienderogen toe en in de VS is de consumptiemaatschappij aan het ontstaan.
Nieuwe producten maken hun entree in alle geledingen van de samenleving en dus ook in huishoudens. Producten die het zwaardere werk lichter moesten maken, het leven konden veraangenamen of zelfs esthetisch mooier moesten maken.
In 1958 komt er weer zo’n esthetisch fraai ontwerp van de hand van Loewy: “La Coquelle“. In opdracht van de fabrikant van geëmailleerde gietijzeren pannen Le Creuset uit Frankrijk ontwerpt Loewy een schitterende gietijzeren pannenlijn bestaande uit braadpannen, koekenpannen, sauspannen en ovenschalen. Zijn ongewone vormgeving van deze gewilde keuken- en kookobjecten doet de traditionele en functionele vorm van onze “gewone” potten en pannen verbleken.
De lijn bestaat uit braadpannen, koekenpannen, sauspannen en ovenschalen. Een werkelijk subliem ensemble.
La Coquelle in Centre Pompidou
Naast dat het Coquelle-design een plekje in het huishouden kreeg, heeft het, wat mij betreft, ook museale waarde.
Na wat graven op het internet bleek ik lang niet de enige te zijn die er zo over denkt. In het befaamde museum voor moderne en hedendaagse kunst, het Centre Pompidou in Parijs, is La Coquelle onderdeel van de collectie. Terecht!
Uiteraard valt er meer werk van Loewy in het Centre Pompidou te bewonderen.
Raymond Loewy, een docu
Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk van Loewy? Wil je meer van hem weten?
Dan is er op de Nederlandse publieke omroep een Franse prachtdocumentaire uit 2017 te zien: Raymond Loewy, Designer of American Dreams. Of neem deze link van NPO Start.
Natuurlijk komt hierin ook de gietijzeren braadpan van Loewy aan bod… En je ziet het al aan de ondertiteling op onderstaande still: “De Coquelle braadpan is nog steeds modern.” Nu hoor je het dus ook van een ander!
Voor de liefhebbers van design en van vintage gietijzeren pannen een absolute aanrader! Ga het zien nu het nog kan.
Wil je zonder meer een echte Coquelle van Raymond Loewy in je keuken en op tafel? Check de winkel regelmatig!