Nederlandse messenmakers: Bare Cookware

Bare Cookware 5 piece set

Nederlandse messenmakers: Bare Cookware

Mooie en duurzaam bestendige keukenspullen voor de juiste bewerking en bereiding. Daarom ben jij als kookliefhebber bij Gaer Cookware uitgekomen. De fraaiste gietijzeren pannen. Duurzaam keukentextiel. Standplaats Rotterdam. En ik heb kennis gemaakt met gelijkgestemde Rotterdamse ondernemers Martijn en Max van Bare Cookware. Bedenkers, ontwerpers van hun prachtige Bare Knives messen. Als thuiskok mocht ik hun keukenmessen gebruiken.

In dit artikel een (mes)scherpe analyse van de 5 piece messenset van Bare Cookware.

Kennismaking met Bare Cookware

Of ik een kop koffie wilde drinken om kennis te maken, vroeg Martijn van Bare Cookware. Een eveneens Rotterdams bedrijf dat messen ontwerpt en maakt en net als ik “Cookware” in de bedrijfsnaam draagt.

Ja, natuurlijk wil ik dat!

We maakten direct een afspraak en niet lang daarna belde Martijn aan. Na de aangename wederzijdse kennismaking kwamen direct de messen op tafel. Van Bare Cookware welteverstaan. 😉

Mijn eerste indruk was: “Wauw!” Ik bewonder mensen die ontwerpen, kunnen creëren en het aandurven om ermee de markt op te gaan. Met hun achtergrond als productontwerpers op de Delftse Technische Universiteit hebben zij alvast flink wat bagage, maar toch. Doe het maar. En Martijn en Max doen het.

Uiteraard is er ook een klik vanwege onze gezamenlijke voorkeur voor lekker eten en mooie en goede (keuken)spullen. En gebruiksvoorwerpen die lang meegaan.

Ik was zeer vereerd met Martijns voorstel om de messen te gebruiken en mijn mening te geven.

Let op: Bare Knives betaalt mij NIET om mijn mening te geven. Ik vind het alleen maar leuk om ondernemers, die mooie, goede, bestendige en duurzame producten maken, te steunen.

Bare messenset “5 piece”

Martijn liet zijn “5 piece” messenset achter. Ik was er confuus van. De messen zien er namelijk prachtig uit en de verpakking alleen al doet erg luxe aan.

Bare Cookware verpakking 5 piece set voorzijde
…de voorzijde…

En in de verpakking uitgebreide beschrijvingen van de verschillende mestypen.

Hier zie je de achterzijde:

Bare Cookware verpakking 5 piece set achterzijde
…de achterzijde…

De 5 piece Bare Knives bestaat uit (in lengte van klein naar groot):

 1. schilmes
 2. utilitymes
 3. Santokumes
 4. koksmes
 5. broodmes
Bare Cookware 5 piece set
5 piece set van Bare Cookware

Alle messen zijn zonder uitzondering een lust voor het oog.

Grip

Ieder Bare mes heeft een houten handvat. Mijn Japanse Global mes, die ik in de keuken het meest gebruikte, bestaat geheel uit staal. Ondanks het reliëf op het handvat wil deze bij vette handen – en dat komt nogal eens voor in de keuken – in de handpalm gaan glijden, waardoor je grip verliest.

Global Japans keukenmes
Mijn Japanse mes van Global

Na enkele maanden intensief gebruik van de Bare Knives messen is het met hun houten handgrepen nog niet voorgekomen dat deze in de handpalm schuiven. Voor mij een zéér groot pluspunt.

De Bare messen – en ieder keukenmes als het goed is – zijn namelijk onnoemelijk scherp. Controleverlies over je mes door gladheid voelt onveilig aan, maar met de houten grepen van de Bare Knives neem en hou jij letterlijk het heft in handen.

Scherp

“Nieuwe messen snijden scherp”, zo luidt een Nederlands gezegde en dat geldt zeker voor de Bare messen.

Een van de eerste groenten die ik met een Bare Knive sneed was een ui. Gewoon zo’n gele. Ik chopte kleine vierkante stukjes en de hoekjes en de randjes van de ui waren zelfs “scherp”! Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Het mes haalt door zijn scherpte de groente “naar je toe” in plaats van dat de groente onder je mes wegschuift.

Misschien herken je dit wegschuiven wanneer je mes bot is. Ik merk dit vooral bij tomaten. De schil van een tomaat is met een bot mes lastig te snijden.

Wanneer dit het geval is, is dit voor mij hét sein om het mes te slijpen. Gebruik hiervoor een aanzetmes en/of slijpsteen. Let trouwens goed op bij de aanschaf van beide scherpmakers. Deze moeten geschikt zijn voor de hardheid van het staal (hardheid) van het lemmet.

1 Schilmes

Schillen van alles en nog wat gaat uitstekend met het kleinere handzame schilmes.

Bare Cookware schilmes
“Easy peel” met het schilmes van Bare

Ook de kleinste kinderen van Moeder Natuur, bijvoorbeeld cherrytomaatjes halveren. Voor choppen is dit mes niet geschikt en ook niet bedoeld. Het formaat van het houten handvat wijkt nauwelijks af van de grotere broers/zussen en biedt weer de nodige houvast, zodat al je aandacht uit kan gaan naar het mooi dunschillen en de positie van je vingers.

2 Utilitymes

Het utilitymes is mooi voor verfijnder snijwerk. Dunne plakjes ook. Vooral kleinere “items”. Bij mij werken radijzen en pepers goed met dit mes. Ook augurk, mini-tomaatjes, sjalotjes en knoflook.

Ik pak het stuk fruit of groente meestal tussen duim en wijsvinger en het officemes gaat er tussendoor.

Bare Cookware utilitymes

Misschien valt het je op dat ik het lemmet beetpak en niet het gehele handvat omklem. Dit doe ik voor meer precisie en minder kans op in mijn vingers snijden. Wanneer het mes vlijmscherp is, hoef je minder druk uit te oefenen en werkt deze houding zeer goed. De Santoku houd ik ook vaak op deze manier vast.

3 Santokumes

Tja, een groter mes dan ik tot dan toe gewend was mee te snijden. Dit Santokumes was door zijn brede lemmet en ronding van de snijkant bijna intimiderend voor me! Ik heb me dan ook één keer gesneden. Ai!

Even wennen dus. Maar eenmaal gewend, werkt het snijden nagenoeg therapeutisch. Met een scherp mes van een goed gekozen formaat en een goede, duurzame houten snijplank, in mijn geval eentje van een omgewaaide of noodgedwongen gekapte, lokale boom, is het een genot om te snijden!

Bare Cookware Santokumes
Bare Santoku in actie!

De Santoku is iets korter dan het koksmes en heeft een breder lemmet. Hij is erg fijn voor grote hoeveelheden groentes te snijden. Vooral smalle (julienne)reepjes snijden van gember, peen, knolselderij enz. – de knol- en wortelachtigen dus – gaat prettig en precies. Maar nagenoeg alle groenten kunnen met de Santoku lekker worden gesneden: fijnhakken, blokjes, reepjes, plakjes… Het kan!

 • fijnhakken, van verse kruiden bijvoorbeeld
 • blokjes (snipperen)
 • reepjes, van gember of wortel voor in de wok
 • plakjes

Wat ik kort geleden (noodgedwongen) heb uitgevonden is dat ik met mijn gezicht/ogen loodrecht boven het mes “hang”. Zo kan ik precies zien waar het mes snijdt en verklein ik verder de kans dat ik in mijn vingers kan snijden.

4 Koksmes

Voor mij door zijn lengte uitermate geschikt voor het “slachten” van een ananas, pompoen, grote kolen (rode, bloem-, witte, savooie-) en andere extra large producten van Moeder Natuur.

Bare Cookware koksmes

Dit langwerpige koksmes werkt zeer goed bij (rauwe) vis ter voorbereiding van ceviche. Mooie, lange, halen, waarbij je het handvat rustig en gecontroleerd naar je toe haalt. Denk ook aan een groot stuk zalm die je wil proportioneren. Als een warm mes door de boter, zullen we maar zeggen!

Het aansnijden van een vleesbraadstuk, zoals rollades, gaat eveneens zeer goed.

Later ben ik dit koksmes ook steeds (meer) gaan gebruiken als… koksmes! Op het oog had de indruk dat de ronding van het lemmet niet rond genoeg is voor de chopstand waarbij de punt van het mes op het snijbord rust en je het mes als een schommelstoel over het bord laat gaan.

Niets bleek minder waar. Ik kwam er namelijk ook achter dat mijn houten bord ietsje is gaan krommen waardoor ik de ronding van het mes niet optimaal kon benutten.

5 Broodmes

De langste van de 5 piece set, het gekartelde broodmes, ziet er met zijn lengte en kartels imponerend uit. “Don’t mess met dit broodmes!” 😉

Bare Cookware broodmes

Eerlijk is eerlijk: ik gebruik een gekarteld mes niet al te vaak. Dit heeft niet te maken met de snijkwaliteit van dit kartelmes, maar dit doe ik om mijn houten snijbord te sparen. Hoe je het went of keert, de kartels van dergelijk mes werken als een zaag en maken inkepingen in het bord wanneer deze kartels verticaal op het bord belanden.

Ik gebruik het broodmes dan ook meestal in de horizontale stand. Of, ik vermijd bij verticaal snijden dat ik mijn bord raak en kantel bijvoorbeeld een brood wanneer ik nog een klein stuk heb te gaan.

CO₂ negatief is positief

Naast dat de messen zeer prettig zijn om mee te werken is een belangrijk aspect voor mij de mate van duurzaamheid van het product.

Op de verpakking valt te lezen: CO₂ “negative”. Huh? Ik wist niet wat betekende. Uiteraard was dit snel opgezocht. Dit betekent dat Bare Cookware haar productie zo heeft weten in te richten dat de CO₂ die daarbij vrijkomt tien keer wordt gecompenseerd. Zo willen ondernemers Martijn en Max het goede voorbeeld geven om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Bare Cookware steunde en steunt goede doelenprojecten om de compensatie waar te maken.

Bestendig

Wat mij ook zeer aanspreekt aan Bare Cookware is de filosofie “built to last“. Oftewel, gemaakt om te blijven.

Geen wegwerpproduct maar materialen die ontzettend lang meegaan en die, ja, inderdaad, enig onderhoud van je vragen.

Ik noem het geen onderhoud. Maar liefde en aandacht. Van een mooie, bruikbare en duurzame aankoop als deze Bare keukenmessen ga je houden en daar doe je moeite voor. Of eigenlijk: dan kost het juist géén moeite en maak je de messen met plezier schoon na gebruik en droog je ze vervolgens af met een glimlach.

Zo ga ik ook om met mijn gietijzeren pannen.

De Bare knives passen in Postgroei

Daarmee vind ik de Bare Knives messen passen in de Postgroei-economie, dé inrichting van onze economie om zo snel en pijnloos mogelijk te kunnen leven binnen de draagkracht van de aarde zonder aan welvaart en welzijn in te boeten.

“Spullen” hebben wereldwijd de meest negatieve invloed op het wel en wee van onze planeet. Wanneer je financieel de mogelijkheid hebt, handel dan als volgt wanneer je de behoefte voelt om een goed, bijvoorbeeld een keukenmes of pan, te kopen:

 1. Heb ik dit écht nodig?
 2. Als ik dit nodig heb, wat is dan het product met de lange(re) levensduur?

Is het antwoord op de eerste vraag “Ja!” en kies jij het product met de lange(re) levensduur dan ben je net zo gelukkig maar dan met spullen die een lagere milieubelasting hebben.

Meer weten over Postgroei? Zie mijn artikel hier.

Mijn mening over de messen van Bare Cookware

De vijf keukenmessen van Bare Cookware die ik heb gebruikt zijn zonder uitzondering aan te bevelen.

Mooi om te zien, duurzaam, ze zijn prettig in gebruik en… ze snijden ook nog eens geweldig! 😉
Een product van een jong Nederlands bedrijf dat bestendige messen maakt voor in jouw keuken.

Happy home chefs make happy food!

Naar de winkel van Bare Cookware?