Gratin dauphinois met prei

recept gietijzeren pan gratin dauphinois prei nootmuskaat

Gratin dauphinois met prei

Deze variant op het klassieke Franse ovengerecht Gratin dauphinois is eigenlijk bestemd voor een ovenschaal. Een koekenpan kan uiteraard ook. Ik probeerde het echter in mijn ovale vintage gietijzeren pan. De deksel gebruikte ik uiteraard niet. En dat ging prima!

Puristen zullen hun neus ophalen, want in een échte Gratin dauphinois hoort natuurlijk geen prei. Ze hebben gelijk, maar het is een uitstekende manier om extra groenten toe te voegen en daarnaast is de combinatie van room en prei (en aardappelen) niet te versmaden.

Dus: in plaats van in de kerk gaan we eens stevig vloeken in de Franse keuken! 🙂

recept gietijzeren pan gratin dauphinois prei nootmuskaat

Zuurkool

Fluweelzachte en mildzoet gestoofde zuurkool met appel en ui
Keuken Duits, Frans, Nederlands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gram zuurkool uit het vat of een pakje
  • 1 stuks ui gesnipperd
  • 1 stuks appel gesnipperd
  • 10 stuks gedroogde zwarte peperkorrels heel
  • 10 stuks gedroogde jeneverbessen
  • 1 glas droge witte wijn

Instructies
 

  • Verwarm je gietijzeren braadpan voor tot deze goed heet is.
  • Terwijl de gietijzeren pan opwarmt snipper je de ui en de appel. Houd apart.
  • Doe een flinke sliert olijfolie in een gietijzeren braadpan en voeg de gesnipperde ui toe. Temper het vuur tot max. middelhoog en bak de ui glazig.
  • Voeg de stukjes appel toe en bak enkele minuten mee.
  • Doe dan de zuurkool erbij waarvan het vocht grofjes is uitgeknepen. Bak een minuut of 7 à 10 mee.
  • Wanneer de zuurkool goed verhit is, giet dan de wijn erbij en laat de alcohol verdampen.
  • Doe dan de peperkorrels en de jeneverbessen erbij en roer lichtjes door.
  • Sluit de pan met deksel af en zet het vuur op de stoofstand. Laag dus. Roer af en toe om. In de oven kan ook: zo'n anderhalf uur op 150ºC graden. De zuurkool moet zacht zijn en beigebruin van kleur.
  • Check wel af en toe of de zuurkool niet droog kookt. Wanneer de zuurkool droog dreigt te worden kun je steeds een scheutje water toevoegen.

Notities

Opleuken & oplekkeren

Garneren met verse peterselie
Johannes wil dat je deze zuurkool sowieso met aardappelpurée opdient. En APART! Ik wil dit ook altijd…
Trefwoord gietijzeren pan, vegetarisch