
15 mei Gratin dauphinois met prei
Deze variant op het klassieke Franse ovengerecht Gratin dauphinois is eigenlijk bestemd voor een ovenschaal. Een koekenpan kan uiteraard ook. Ik probeerde het echter in mijn ovale vintage gietijzeren pan. De deksel gebruikte ik uiteraard niet. En dat ging prima!
Puristen zullen hun neus ophalen, want in een échte Gratin dauphinois hoort natuurlijk geen prei. Ze hebben gelijk, maar het is een uitstekende manier om extra groenten toe te voegen en daarnaast is de combinatie van room en prei (en aardappelen) niet te versmaden.
Dus: in plaats van in de kerk gaan we eens stevig vloeken in de Franse keuken! 🙂

Gratin dauphinois met prei
Boterzachte aardappelen en prei in room gegaard
Ingrediënten
- 2 stuks prei
- 500 gram aardappelen hardkokend
- 20 cl (slag)room
- 1 tl nootmuskaat geraspt
- 1 teen knoflook
- 2 el olijfolie
- boter om in te vetten
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Was de aardappelen met behoud van de schil (gratis gezonde voedingsmiddelen!) of ontdoe ze van de schil. Was de prei.
- Snijd de rauwe aardappelen in dunne plakken in gezouten water en kook ze bijna gaar. Verwarm intussen je (gietijzeren) koekenpan voor.
- Verwarm de oven alvast voor op 180°C.
- Snijd, terwijl de aardappelen op staan, de preien in dunne ringen.
- Giet een sliert olijfolie in de pan en bak de prei rustig zacht gedurende 10 minuten. Voeg een snuf zout toe en flink wat versgemalen zwarte peper. Prei en zwarte peper gaan namelijk goed samen.
- Terwijl de prei zachtjes bakt, pak je een kommetje. Giet hierin de room, peper, zout en rasp een halve noot van de nootmuskaat. Meng goed.
- Pel de knoflookteen, halveer en wrijf met de platte kanten van de teen de bodem en wand van de pan of ovenschotel in. Smeer daarna dezelfde wand en bodem in met wat boter. Met je handen gaat dit het makkelijkst.
- Giet de net niet gare aardappelschijfjes af en laat ze even droogstomen.
- Is de prei mooi zacht? Haal deze uit de gietijzeren pan en zet apart.
- Zodra de hitte het toelaat leg je je eerste laag schijfjes aardappel op de bodem van de pan waaruit je zonet de prei hebt gehaald.
- Voeg dan een dun laagje prei toe en verdeel gelijkmatig. Eventueel een heel klein beetje peper en/of zout. Bedek de prei weer met een laag schijfjes en voeg weer prei toe. Herhaal dit totdat alles is opgebruikt en probeer te eindigen met aardappel.
- Giet het kommetje met room gelijkmatig over het gehele groentenoppervlak.
- Zet de pan in de reeds voorverwarmde oven gedurende 30 minuten of totdat ze goudbruin zijn.