Verwarm je gietijzeren braadpan voor tot deze goed heet is.
Terwijl de gietijzeren pan opwarmt snipper je de ui en de appel. Houd apart.
Doe een flinke sliert olijfolie in een gietijzeren braadpan en voeg de gesnipperde ui toe. Temper het vuur tot max. middelhoog en bak de ui glazig.
Voeg de stukjes appel toe en bak enkele minuten mee.
Doe dan de zuurkool erbij waarvan het vocht grofjes is uitgeknepen. Bak een minuut of 7 à 10 mee.
Wanneer de zuurkool goed verhit is, giet dan de wijn erbij en laat de alcohol verdampen.
Doe dan de peperkorrels en de jeneverbessen erbij en roer lichtjes door.
Sluit de pan met deksel af en zet het vuur op de stoofstand. Laag dus. Roer af en toe om. In de oven kan ook: zo'n anderhalf uur op 150ºC graden. De zuurkool moet zacht zijn en beigebruin van kleur.
Check wel af en toe of de zuurkool niet droog kookt. Wanneer de zuurkool droog dreigt te worden kun je steeds een scheutje water toevoegen.