Ga terug
recept gietijzeren pan gratin dauphinois prei nootmuskaat

Zuurkool

Fluweelzachte en mildzoet gestoofde zuurkool met appel en ui
Keuken Duits, Frans, Nederlands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gram zuurkool uit het vat of een pakje
  • 1 stuks ui gesnipperd
  • 1 stuks appel gesnipperd
  • 10 stuks gedroogde zwarte peperkorrels heel
  • 10 stuks gedroogde jeneverbessen
  • 1 glas droge witte wijn

Instructies
 

  • Verwarm je gietijzeren braadpan voor tot deze goed heet is.
  • Terwijl de gietijzeren pan opwarmt snipper je de ui en de appel. Houd apart.
  • Doe een flinke sliert olijfolie in een gietijzeren braadpan en voeg de gesnipperde ui toe. Temper het vuur tot max. middelhoog en bak de ui glazig.
  • Voeg de stukjes appel toe en bak enkele minuten mee.
  • Doe dan de zuurkool erbij waarvan het vocht grofjes is uitgeknepen. Bak een minuut of 7 à 10 mee.
  • Wanneer de zuurkool goed verhit is, giet dan de wijn erbij en laat de alcohol verdampen.
  • Doe dan de peperkorrels en de jeneverbessen erbij en roer lichtjes door.
  • Sluit de pan met deksel af en zet het vuur op de stoofstand. Laag dus. Roer af en toe om. In de oven kan ook: zo'n anderhalf uur op 150ºC graden. De zuurkool moet zacht zijn en beigebruin van kleur.
  • Check wel af en toe of de zuurkool niet droog kookt. Wanneer de zuurkool droog dreigt te worden kun je steeds een scheutje water toevoegen.

Notities

Opleuken & oplekkeren

Garneren met verse peterselie
Johannes wil dat je deze zuurkool sowieso met aardappelpurée opdient. En APART! Ik wil dit ook altijd...
Trefwoord gietijzeren pan, vegetarisch