De onweerstaanbare verzameling van Cousances-fan Suzanne

Cousances gietijzeren fonduepannen cast iron

De onweerstaanbare verzameling van Cousances-fan Suzanne

Suzanne stuurde mij een e-mail waarin zij bevlogen vertelt over haar uitgebreide vintage Cousances-verzameling met gietijzeren pannen. Ze had mijn artikel over Cousances gelezen en klom in de pen. Lees hier over haar onweerstaanbare verzameling gietijzeren pannen en aanverwanten. Aan het eind geeft zij een fijn recept!

Regelmatig ontvang ik van mijn websitebezoekers berichten. Hierin stellen de gietijzergeïnteresseerden de meest uiteenlopende vragen, bijvoorbeeld over onderhoud ervan. Of mensen zijn op zoek naar dat ene model gietijzeren pan en geven mij de zoekopdracht. Of ik ontvang een spontaan “Wist je dit al?” waarin de afzender met plezier mijn kennis aanvult. En dan zijn er nog de pannen-restauratieverzoeken.

Suzanne mailde me echter voor iets anders…

Cousances gietijzeren koekenpan oranje cast iron skillet
Klassieke gietijzeren Cousances koekenpan

Enthousiasme voor gietijzeren pannen

Uit haar boeiende verhaal blijkt niet alleen dat Suzanne graag en veel met gietijzeren pannen en kookwaar kookt, maar dat zij ook een ware kenner van het gietijzeren keukengoed is.

koken met Cousances gietijzeren koekenpan
Brood uit de Cousances skillet van Suzanne

Tussen ons ontspon zich spontaan een digitale briefuitwisseling over gietijzeren wetenswaardigheden en Cousances-historie. Zij wist dingen die ik niet wist en ik wist op mijn beurt dingen die zij niet wist. Twee volmaakte vreemden dus die elkaar weten te vinden in enthousiasme voor gietijzeren pannen in het algemeen en Cousances-kookwaar en zelfs Cousances-curiosa in het bijzonder.

Heerlijk!

Hoewel je zou denken dat je niet specifieker kunt verzamelen dan Suzanne doet, dan heb je het mis. Suzanne heeft dus een onweerstaanbare verzameling vintage gietijzeren Cousances-pannen met een cherry-rode kleur!

Voilà, kijk maar:

Cousances verzameling gietijzeren pannen cherry red
Wauw! De cherry-rode gietijzeren Cousances pannencollectie van Suzanne

Ze heeft hier uitgestald (de Franse Cousances-benamingen heb ik er ook bij vermeld):

  • een ovale model gietijzeren braadpan – cocotte ovale
  • ronde gietijzeren braadpannen – cocottes rondes
  • ovale ovenschaal – plat ovale
  • ronde ovenschaal – plat rond
  • koekenpan – skillet
  • crèpespan – crêpière bretonne
  • grillpan – Grilomat
  • steelpannetje – casserole
  • fondueset – service à fondue bourgignonne (avec pot)

En natuurlijk de Cousances-pan die niet mag ontbreken:

  • ronde Doufeu – Doufeu ronde

In de tussentijd heeft Suzanne via Gaer Cookware nog een model bemachtigd:

  • wijd model steelpan – poêlon

En let op het subtiel geplaatste Franse haantje op de achtergrond! 🙂

Cousances poelon cherry red cast iron
Een fraaie cherryrode poêlon van Cousances

Al haar Cousances-waar verkeert in uitstekende staat. Wanneer ze geluk heeft, treft ze zelfs ongebruikte exemplaren in de originele verpakking aan. Zoals hier:

vintage Cousances-casserole originele verpakking
Vintage gietijzeren pan in originele verpakking. Wat een vondst!

Wanneer jij mooi cherry-rood Cousances-gietijzer kwijt wil of ander fraai Cousances-materiaal voor Suzanne hebt, kun je vanzelfsprekend hello@gaercookware.nl mailen. Wie weet, kun jij haar nog blijer maken. Ik kan jullie met elkaar in contact brengen!

Meer dan alleen gietijzeren hardware

Daarnaast heeft zij allerlei aanverwante “kookzaken” die met Cousances te maken hebben. Zo is zij bijvoorbeeld de trotse bezitter van een kookboek, dat speciaal voor het model Doufeu van Cousances is geschreven.

De trotse rode Doufeu en het Doufeu-kookboek van trotse Suzanne

Dit Doufeu-kookboek is geschreven door Régine Signorini en Suzanne weet ook feilloos het jaartal van verschijning op te noemen: 1982. Ze kan smakelijk vertellen over dit boek:

“Het boek Cuisine Doufeu is gemaakt in opdracht van Cousances. Als journaliste bij het damesblad Marie-France heeft Régine Roche-Signorini 25 jaar lang vanuit de provincies van Frankrijk verslag gedaan, op zoek naar de tradities en gewoonten van het dagelijkse leven. Waarschijnlijk hebben ze haar daarom gevraagd dit boek samen te stellen.

De 185 recepten zijn geordend in lente, zomer, herfst en winter en zijn échte regionale en traditionele recepten. Daarin is er weer een onderverdeling in économique (voordelig), copains (maaltijden met vrienden), grand jour (zondagse kost en feestdagen) en exotique. Grappig wat in 1982 nog als ‘exotisch’ gold als je de recepten leest.”

Marie France voor “Franse Marie”


Koken was decennia lang in magazines, kranten, boeken, reclames en andere uitgaves vooral een item voor de “vrouwendoelgroep”. Het Franse Marie-France was daar geen uitzondering op en richtte zich onmiskenbaar op les dames. Op de Franse Marie zogezegd.

Marie France covers door de jaren heen. Zoek de jaren ’80!

Over Régine Roche-Signorini voegt Suzanne toe:

“Ze heeft meer boeken geschreven, niet per se met recepten maar altijd met haar favoriete thema’s.”

Onvermoeibaar zoeken…

Bovendien blijft Suzanne onvermoeibaar zoeken naar Cousances “dingen”, “zaken” en aanverwanten die haar Cousances verzameling gietijzeren pannen verrijkt. Reclamemateriaal bijvoorbeeld. Hier toont zij een oude advertentie voor gietijzeren bakvormen:

Advertentie van Cousances voor haar gietijzeren patisserie kookwaar

Of deze advertentie voor een messen- en kookgereilijn van Cousances:

Cousances heeft ook een eigen messenassortiment gevoerd

Of weer een boek. Een zeldzame Nederlandstalige uitgave dit keer. “Pasteien, wild en gevogelte – recepten” van Cousances:

Nederlandstalig Cousances-kookboek voorzien van wijze lessen… 🙂

Suzannes eigen kookboek

Over boeken gesproken… Het zal je niet verbazen dat Suzanne veel in de keuken is te vinden. Ze zegt:

Alle recepten die ik zelf maak en lekker vind, sla ik op in mijn digitale ‘kookboek’. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met alles wat ik ooit heb gemaakt of nog wil maken te digitaliseren. Uiteindelijk zal ik het misschien uitprinten voor onze kinderen en vrienden die regelmatig voor hun favoriete gerechten bij mij terugkomen.

Dát is nog eens een goed idee, Suzanne! Zo heb je al je favoriete recepten altijd binnen handbereik. Handig om te hebben, leuk om te doen.

Suzannes recept voor Le pain du dimanche

Tot slot is Suzanne zo vriendelijk om een eenvoudig en dankbaar broodrecept uit haar Doufeu-kookboek voor ons uit het Frans te vertalen. Het is er eentje die Signorini onder “Copains” heeft geschaard. Dit zelfgebakken boord eet je daarom in gezelschap. Mét je vrienden bijvoorbeeld.

Brood bakken in je gietijzeren pan: doen, hoor! 🙂

Goudbruin zelfgebakken brood met behulp van de gietijzeren pan in de zondagse ochtendzon www.instagram.com/gaer_cookware/

Zondags brood voor 8 personen:


Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 2 pakjes gist (verse gist, totaal 42 gram) of 2 pakjes gedroogde gist
  • 2/3 liter lauw water
  • 1 theelepel zout
  • noten en/of rozijnen, noten en/of ontpitte olijven

Bereiding

Op de laatst moment kun je aan het brood noten, olijven zonder pit of rozijnen (geweekt in warm water) toevoegen. Denk aan walnoten, hazelnoten of pecannoten.

Meng de bloem, het zout en de gist in een grote kom tot een droge massa.
Voeg beetje bij beetje het warme water toe. Roer met een houten lepel tot je een zacht deeg hebt. Bewerk het dan lichtjes met de hand. Het is niet nodig veel te kneden. Bestrooi met bloem, leg een doek over de kom, laat rijzen op een warme plaats. Zet de oven zo nodig een kwartiertje op 50 graden en zet hem uit voordat je de schaal erin zet. Het deeg zal sneller rijzen.

Wanneer het deeg in volume verdubbeld is (de tijd varieert van 20 tot 30 minuten), stort het dan uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol het uit met bebloemde handen, en in plaats van het te kneden, vouw het op zoals u een theedoek zou opvouwen. Herhaal dit vier keer. Doe het deeg terug in de kom, laat het opnieuw rijzen.

Wacht tot het in volume is verdubbeld en leg het terug op je werkblad. Herhaal éénmalig het uitspreiden en vouwen van het deeg terwijl je de noten, rozijnen of olijven gelijkmatig toevoegt tijdens het vouwen.

Bebloem de pan, doe het deeg erin, bestuif licht met bloem, snijd het met een mes schuin in beide richtingen in om kruisjes te maken, dek af met een doek en laat opnieuw rijzen.

Zodra het deeg verdubbeld is, bak het dan gedurende 1 uur in de oven op 200 à 220°C.

Haal het uit de Doufeu* op een rooster om de korst te laten luchten en krokant te maken. Het brood is enkele dagen goed houdbaar.

* of een andere gietijzeren pan met gietijzeren deksel en ovenbestendige knop

(Uit: Cuisine Doufeu, 184 recettes exclusives par Régine Signorini

Mijn goudbruin, zelfgebakken brood uit mijn vintage gietijzeren pan

Wil je het gietijzeren pannen-aanbod zien?

Tags: