03 dec Krokante aardappelwedges komen uit je gietijzeren pan
Wat een succes! Telkens wéér die versgebakken frietsensatie met deze krokante aardappelwedges uit je gietijzeren koekenpan. Uit je GAER gietijzeren koekenpan, want dat kannie als geen ander: jouw aardappelwedges heerlijk krokant maken. En samen met de oven doet de GAER pan al het zware werk voor je.
En, precies zoals het moet zijn: goudgeel knapperkorstje en zachtfluffy van binnen… Yessss! Lees snel verder…

Wat voor aardappelgerecht is het?
Aardappelwedges vallen in de categorie van basale basisaardappelgerechten:
- aardappel
- vetstof
- zout
Je kent ze vast wel, al die verschillende soorten. Potato wedges, Vlaamse frieten, patatas bravas, zak chips, rösti, pommes Anna, Bratkartoffeln, roast potatoes, French fries, (fish ‘n) chips en onze eigen gebakken aardappel en de zak patat. Allemaal eenvoudige aardappelkost.
En allemaal hartstikke lekker!
Een aantal van bovengenoemde aardappelklassiekers zijn perfect in de GAER pan te bereiden. We kiezen dit keer voor: wedges! Of: partjes, voor mijn part. Naast vet en zout voegen we in mijn versie ook versgemalen peper, knoflook en rozemarijn toe. Zo til je de bescheiden en “gewone” aardappel naar het niveau van een culinair wonder.
Hoe krijg ik een krokante aardappelwedge?
Voor de ultiem luchtig‑van‑binnen en krokant‑van‑buiten sensatie:
- Kies een bloemige of kruimige aardappel.
- Gebruik aardappelen die je een dag tevoren hebt gekookt en teruggekoeld. Of kook de partjes direct voordat ze de gietijzeren pan ingaan. Dat kan ook. Stoom ze in dat geval goed af na het afgieten.
- Bak in een geseasonde gietijzeren koekenpan van GAER Cookware
- Zorg dat de pan goed heet is voordat je de wedges toevoegt.
De optimale dikte van bodem en wand van de gietijzeren GAER pan garandeert geschroeide en geroosterde aardappelpartjes met die gewilde knapperige buitenkant.

Tips voor de perfecte wedges
Hier zijn mijn tips voor perfecte, krokante aardappelwedges uit je gietijzeren GAER pan:
- Snijd zoveel mogelijk gelijke partjes: zo garen de wedges gelijkmatig.
- Maak je pan niet te vol: geef de wedges ruimte in de pan. Zo voorkom je stomen in plaats van bakken/roosteren.
- Je oven is je beste vriend: verwarm de GAER pan voor in de oven. Zet de gietijzeren pan op het fornuis, voeg olie toe, dan de wedges en knoflook en kruid het geheel. Daarna roosteren in de oven voor extra crunch.
- Voeg voldoende olie toe: voor een gevulde GAER pan circa 3 eetlepels.
- Kruiden: zorg dat de wedges overal licht vettig zijn en voeg dan peper, zout en rozemarijn toe.

Serveersuggesties
Met krokante aardappelwedges uit je gietijzeren GAER pan kun je eindeloos met ander lekkers variëren:
- Waanzinnig lekker met zelfgemaakte witte bonen in tomatensaus.
- Serveer met een frisse yoghurt‑knoflookdip of vegan mayonaise.
- Combineert geweldig met gesauteerde spinazie en kikkererwten.
- Lekker met gegrilde groene asperges.
- Perfect bij een plantaardige burger en een groene salade.
FAQ over aardappelwedges bereiden in gietijzeren koekenpan
In welke koekenpan kan ik dit recept het best maken?
Moet ik de gietijzeren pan voorverwarmen?
Welk vet gebruik ik?
Wat zijn bloemige of kruimige aardappelen?
Wat zijn voorbeelden van bloemige aardappelensoorten?
Is dit gerecht vegan?
Hoe maak ik mijn GAER koekenpan schoon nadat ik de aardappelwedges heb gemaakt?

Gezonde vezelrijke granola brokken
Equipment
- 1 gietijzeren GAER koekenpan No.8
- 1 mengkom ruim
- 1 kommetje
- 1 lepel
- 1 vork
Ingrediënten
- 150 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram gemengde noten ongebrand,ongezouten
- 50 gram lijnzaad evt. zelf in vijzel breken
- 15 gram sesamzaad
- 1 el psyllium
- 100 gram pindakaas
- 4 el olijfolie extra vierge of iets meer naar behoefte
- 6 el water of iets meer naar behoefte
Instructies
- Verwarmde oven voor op 180℃
- Hak of stamp de 100 gram gemengde noten grof en hou een deel apart om op het laatst over de koek te verdelen
- Meng de noten met de overige droge ingrediënten in een ruime mengkom

- Meng”100,”6 en de”4 in een apart kommetje
- Roerhet pindakaasmengsel beetje bij beetje bij de droge ingrediënten en menggelijkmatig met een vork of natte handen. Voeg evt. extra water en/of olie toeindien te droog. Het mengsel moet zoveel mogelijk samenhangen
- Smeer de binnenkant van de pan lichtjes met olijfolie in en bestuif met de volkorentarwemeel

- Doe het mengsel in de gietijzeren koekenpan. Ja, het valt uit elkaar. Maak er in de pan weer een geheel van, druk overal stevig aan en zorg dat het mengsel overal ongeveer even dik is. Ik gebruik de bolle kant van een lepel om het aan te drukken
- Strooi de overgebleven noten over het koekmengsel en druk deze ook goed aan

- Zet de gietijzeren koekenpan in het midden van de oven en bak de granola 20 à 25 minuten
- Haalde hete pan uit de oven en laat afkoelen
- Haalde koek uit de pan en leg op een bord of plank. Breek of snij in tien gelijke brokken
- Luchtdicht afgesloten zeker wel twee weken houdbaar
Notities
Opleuken & oplekkeren
Doe een portie ‘s ochtends als ontbijt door de yoghurt (en drink er water bij!) met vers fruit. Of neem een stuk als hét gezonde tussendoortje.Conclusie
Dit gietijzeren pan recept krokante aardappelwedges laat zien hoe veelzijdig de GAER Cookware koekenpan is. Met de juiste aardappel, verhit gietijzer en een paar handelingen zet je wedges op tafel die elke keer weer een succes zijn.