Gaer en De Kookschool: een lekker duurzaam stel

de kookschool truffelaardappelpuree

Gaer en De Kookschool: een lekker duurzaam stel

Gaer is fan van duurzaam koken en De Kookschool-eigenaar Reiner is fan van vintage gietijzeren pannen. Dat schept een band. Lees snel verder waarom!

Reiner, chef van De Kookschool, kookt samen met jou!

Lekker + duurzaam = lekker duurzaam!

Want wát een gezellige, ongebonden, leerzame en smakelijke kookworkshop heb ik bij De Kookschool van Reiner Manstetten meegemaakt! Reiner is een ervaren kok die graag zijn culinaire kennis met jou deelt: over ingrediënten, voedselbereiding, keukengereedschap en -apparatuur en presentatie.

Dat is mooi, maar wat het voor jou en mij nog mooier maakt, is dat Limburger en beroepsbourgondiër Reiner louter lokale en liefst vergeten ingrediënten uit het seizoen gebruikt. Lekker duurzaam dus!

Hij kent zijn streek, hij kent de mensen, hij kent het lokale, duurzame productaanbod.

Truffelaardappelpurée op het menu

Heb je bijvoorbeeld wel eens van truffelaardappelen gehoord?

truffelaardappel
Wauw! Kijk eens wat een paarse prachtaardappel!

Wanneer Reiner je, in onvervalst Ripuarisch accent (een dialect dat in een deel van Zuid-Nederland, België en Duitsland wordt gesproken), inwijdt in het geheim van een voortreffelijke purée van deze vergeten groente, wil je snel de volgende lekkernij uit het Kookschool-menu gaan bereiden.

de kookschool truffelaardappelpuree
Tadàààà! Een echt Kookschoolgerecht met aardappeltruffelpurée. Iedereen kan het!

Ieder menu stelt Reiner eigenhandig en zorgvuldig samen, zodat je aan het einde versteld staat van je zelfbereide zoveel-gangen diner.

Reiner is in 2015 met zijn “De–Kookschool.nl” begonnen en naast dat hij van meet af aan graag met kwalitatief goede, zoniet de beste ingrediënten kookt, vormt het duurzaam koken met meerdere mensen tegelijk een belangrijke pijler: “Cooking makes friends!”, zegt Reiner is onvervalst Engels waarin zijn Ripuarische tongval doorklinkt. Hij heeft een van zijn groepsworkshops maar meteen zo genoemd.

Op de mooiste kooklocaties

Zijn workshops vinden op bijzondere en wisselende locaties plaats. Zo was ik te gast in de voormalige Trappistenabdij van Tegelen.

Het kloostergebouw is prachtig landelijk gelegen, nabij de Duitse grens, temidden van fietsroutes en wandelpaden, waaronder het befaamde Pieterpad.

keuken trappistenabdij tegelen
De fraaie en ruime keuken van de voormalige abdij van Tegelen

Een historische locatie, waar de lokale Emmaüs-stichting nu een zorgrestaurant en een wonderlijk mooie vintage en tweedehands winkel runt.

vintage tweedehands winkel emmaus tegelen
Wonderlijk mooie tweedehandswinkel in Tegelen

In de grote kloostertuin teelt men o.a. groenten, fruit, bloemen en kruiden.
Reiner heeft een neus voor dit soort bijzonder fraaie plekken. Hij is dan ook altijd actief op zoek naar meer om aan zijn uitzonderlijke locaties toe te voegen.

klooster kloostertuin ullingsheide
Het prachtige kloostercomplex met kloostertuinen waar regelmatig vintage- en plantenmarkten worden gehouden (foto’s Emmaüs Feniks)

Pakket met kakelverse ingrediënten

Met de coronacrisis braken echter moeilijke tijden voor De Kookschool aan, want ja, gezellig zij-aan-zij koken was er ineens niet meer bij…

Maar Reiner is inventief en zit gelukkig niet snel bij de pakken neer. Hij heeft tijdens een van de lockdowns zijn nieuwe website gelanceerd waarop hij zijn kookworkshops online aanbiedt. Zo kun jij – fantastisch! – zijn zorgvuldig samengestelde lokale, verse ingrediëntenpakket aanschaffen en vervolgens laten bezorgen. Thuis aan de kook dus!

ingrediëntenbox de kookschool
Kakelverse ingrediëntenbox van De Kookschool: via jouw keuken, zó van het land op je bord! Uiteraard uit het seizoen!

Reiner vind zijn onlinewinkel echter niet compleet zonder de “refurbished pannen” zoals hij ze graag noemt, van Gaer Cookware. Volgens Reiner passen de vintage gietijzeren pannen van Dennis uitstekend bij zijn filosofie van duurzaam koken en wie ben ik om dat tegen te spreken?

le creuset gietijzeren pan cast iron casserole
Een fraaie vintage gietijzeren pannen-selectie verkrijgbaar bij De Kookschool

Sterker nog, ik steun zijn manier van omgaan met ons kostbare voedsel van harte!

Duurzaamheid in de keuken

Samen zetten we ons in voor meer duurzaamheid in de keuken en daarom zijn een select aantal vintage gietijzeren pannen van Gaer Cookware nu exclusief te koop in de shop van De Kookschool!

En zo kun je terecht stellen: De Kookschool en Gaer, samen een lekker duurzaam stel!

Wil je het Kookschool-aanbod zien?