
21 aug Eén brok vol gezonde vezels!
Ik mag graag kookrubrieken en kookboeken lezen en kookprogramma’s kijken… Of nee, ik verslind ze!
Een kookrubriek die ik héél graag lees is die van de twee gezusters Janine en Annemieke in dagblad Trouw. De ene zus is er voor de crea-culi-mediterrane invalshoek en de ander, cardioloog, onderwerpt het gerecht aan een kritisch oog of het ook nog een beetje (of heel) gezond is. En deze hoedster van ons welbevinden is echt niet enkel en alleen van het gezonde konijnenvoer, hoor. Zo geven de zussen een Italiaans recept voor zoete amandelkoekjes, met suiker weliswaar, maar wel zodanig dat niet spontaan het glazuur van je tanden springt. Genieten mag!
Voedingsvezels zijn gezond
In dit recept, wat ik eigenwijs “granola” noem, voert het gezonde aspect nadrukkelijk wel de boventoon. Het zijn de voedingsvezels die hier de eerste viool spelen. Voedingsvezels zijn namelijk goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte, volgens Annemieke en de Hartstichting. Alle individuele ingrediënten spelen zo hun eigen aanvullende positieve gezondheidsrol, omdat ze andere stofjes bevatten die gezond voor ons zijn. Wetenschappelijk onderbouwd en geen onzinfluencerij. Gezamenlijk zorgen ze voor een vezelrijk geheel, kortom: één brok gezonde vezels.
Dus kijk eens in het rond wat vezels zoal voor je kunnen doen, zoals bovenstaande link van de Hartstichting of bijvoorbeeld deze van het Voedingscentrum. Vermijd onwetenschappelijke bla-bla van zelfbenoemde gezondheidsgoeroes, socialmedia-bangmakers en laptop-koffie-keukentafel-sites. Dat zijn sites die enkel kopieer- en plakteksten bieden en niets verkopen, behalve jouw gegevens voor advertentiegeld of aan affiliate marketing doen.
Welke ingrediënten gaan erin?
Om deze darmenweldoener te maken, moet je wellicht op pad om het een of ander in huis halen: bij mij waren dat psylliumvezels. Ik kende het niet. Laat staan dat ik het standaard in huis had. Nu wel. Het was te koop bij een grote landelijke drogisterijketen.
Lijnzaad is nog makkelijker verkrijgbaar. Spreekwoordelijk op bijna “iedere hoek”.

Op de foto zie je ook havermoutvlokken. Dat staat niet in het oorspronkelijke recept. Ik gebruikte 50 gram en 100 volkoren tarwebloem in plaats van 150 gram volkoren tarwebloem en dat mondde uit in een koek die nog brosser en kruimeliger bleek.
De sesamzaden had ik niet in huis, maar dat is geen ramp.
Ik gebruikte walnoten, amandelen en cashewnoten. Gelijkelijk verdeeld. Enne, we zijn niet op een foute borrel met foute zoutjes op tafel, dus we gebruiken ongebrande en ongezouten noten.
Deze keer deed ik er trouwens een flinke eetlepel kaneelpoeder door. Staat ook niet in het oorspronkelijke recept, maar is okay. Volgende keer doe ik er meer in. Komt die grote poederpot ook eindelijk eens een keer op.
Hoppa, zó uit je gietijzeren koekenpan
Voeg je al deze ingrediënten samen dan is het resultaat in je gietijzeren koekenpan één grote ronde brok stampvol gezonde vezels. Je kunt de grote brok uit de pan weer in kleinere brokken breken.
En doe dat vooral want je hebt per dag niet veel nodig. 1/10 van het geheel volstaat. Eet het als tussendoortje of, en dat doe ik geregeld, verkruimel en roer zo’n kleine brok door jouw ontbijt: lekker met yoghurt, geweekte havermout, fruit en kaneelpoeder. Dat is nog eens goed doorvoed de dag starten!

Over kruimelen gesproken, de koek is van zichzelf bros en breekt snel. Kruimelgranola! 😉
Let op! De gezusters geven nog deze bijsluiter van de vezelbrok:
- sommige mensen krijgen van lijnzaad buikkramp (vervang in dat geval lijnzaad door 1 eetlepel extra psyllium)
- drink er 1 tot 2 glazen water achteraan (psyllium werkt als een spons voor vocht)
En nu aan de slag met je gezondheid en…
je GAER pan!

Gezonde vezelrijke granola brokken
Equipment
- 1 gietijzeren GAER koekenpan No.8
- 1 kom ruime mengkom
- 1 kom dessertschaaltje
- 1 lepel
- 1 vork
Ingrediënten
- 150 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram gemengde noten ongebrand, ongezouten
- 50 gram lijnzaad evt. zelf in vijzel breken
- 15 gram sesamzaad
- 1 el psyllium
- 100 gram pindakaas
- 4 el extra vierge olijfolie of iets meer naar behoefte
- 6 el water of iets meer naar behoefte
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃
- Hak of stamp de 100 gram gemengde noten grof en hou een deel apart om op het laatst over de koek te verdelen
- Meng de noten met de overige droge ingrediënten in een ruime mengkom
- Meng 100 gram pindakaas, 6 el water en de 4 el extra vierge olijfolie in een apart kommetje
- Roer het pindakaasmengsel beetje bij beetje bij de droge ingrediënten en meng gelijkmatig met een vork of natte handen. Voeg evt. extra water en/of olie toe indien te droog. Het mengsel moet zoveel mogelijk samenhangen.
- Smeer de binnenkant van de pan lichtjes met olijfolie in en bestuif met de volkoren tarwemeel
- Doe het mengsel in de gietijzeren koekenpan. Ja, het valt uit elkaar. Maak er in de pan weer een geheel van, druk overal stevig aan en zorg dat het mengsel overal ongeveer even dik is. Ik gebruik de bolle kant van een lepel om het aan te drukken
- Strooi de overgebleven noten over het koekmengsel en druk deze ook goed aan
- Zet de gietijzeren koekenpan in het midden van de oven en bak 20 à 25 minuten
- Haal de hete pan uit de oven en laat afkoelen
- Haal de koek uit de pan en leg op een bord of plank. Breek of snij in tien gelijke brokken
- Luchtdicht afgesloten zeker wel twee weken houdbaar