Ga terug
Vezelrijke koek in gietijzeren GAER koekenpan

Gezonde vezelrijke granola brokken

Gezonde, gebakken koek of granola van onder andere pindakaas, volkorentarwemeel en noten. Tjokvol voedingsvezels. Eenvoudig te maken in je gietijzeren koekenpan. Eet als tussendoortje of bij het ontbijt!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 10

Equipment

  • 1 gietijzeren GAER koekenpan No.8
  • 1 kom ruime mengkom
  • 1 kom dessertschaaltje
  • 1 lepel
  • 1 vork

Ingrediënten
  

  • 150 gram volkoren tarwemeel
  • 100 gram gemengde noten ongebrand, ongezouten
  • 50 gram lijnzaad evt. zelf in vijzel breken
  • 15 gram sesamzaad
  • 1 el psyllium
  • 100 gram pindakaas
  • 4 el extra vierge olijfolie of iets meer naar behoefte
  • 6 el water of iets meer naar behoefte

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180℃
  • Hak of stamp de 100 gram gemengde noten grof en hou een deel apart om op het laatst over de koek te verdelen
  • Meng de noten met de overige droge ingrediënten in een ruime mengkom
    Droge ingrediënten voor vezelrijke koek in ruime mengkom
  • Meng 100 gram pindakaas, 6 el water en de 4 el extra vierge olijfolie in een apart kommetje
  • Roer het pindakaasmengsel beetje bij beetje bij de droge ingrediënten en meng gelijkmatig met een vork of natte handen. Voeg evt. extra water en/of olie toe indien te droog. Het mengsel moet zoveel mogelijk samenhangen.
  • Smeer de binnenkant van de pan lichtjes met olijfolie in en bestuif met de volkoren tarwemeel
    Bestuif gietijzeren GAER pan met tarwemeel
  • Doe het mengsel in de gietijzeren koekenpan. Ja, het valt uit elkaar. Maak er in de pan weer een geheel van, druk overal stevig aan en zorg dat het mengsel overal ongeveer even dik is. Ik gebruik de bolle kant van een lepel om het aan te drukken
  • Strooi de overgebleven noten over het koekmengsel en druk deze ook goed aan
  • Zet de gietijzeren koekenpan in het midden van de oven en bak 20 à 25 minuten
  • Haal de hete pan uit de oven en laat afkoelen
  • Haal de koek uit de pan en leg op een bord of plank. Breek of snij in tien gelijke brokken
  • Luchtdicht afgesloten zeker wel twee weken houdbaar

Notities

Opleuken & oplekkeren

Experimenteer met kaneel, speculaas- of koekkruiden.
Trefwoord gietijzeren koekenpan, vegan, vegetarisch, voedingsvezels