09 dec Geroosterde pompoen met pittige fetaspread
Pompoen is zo’n heerlijk op-en-top herfstseizoensproduct. Al die verschillende soorten pompoenen, maten en kleuren zien er olijk uit en maken op een of andere manier blije en warme herfstgevoelens in me los.
Komt het door de gedachte aan een dampende kom hartige, kruidige en geurende pompoensoep? Ik sluit het zeker niet uit!
We gaan nu echter iets anders doen. Iets véél simpelers. Hoog tijd om met je gietijzeren koekenpan van GAER Cookware en zo’n herfstige pompoen aan de slag te gaan. De GAER pan is immers zéér geschikt voor de bereiding van allerlei groenten. Hoewel, een groente…?
De pompoen is botanisch gezien namelijk een vrucht: een bes. Welaan, een groente of een vrucht, maakt het wat uit voor ons, de thuiskoks? Welnee. We gaan hoe dan ook een smaakvolle lunch maken met pompoen in de kleurrijke hoofdrol!

Pompoen houdt van contrast
Pompoen houdt van contrastsmaken. We gaan de pompoen niet spectaculair of exotisch kruiden. Enkel peper en zout.
Als contrast maken we een friszure spread met fetakaas als basis en een klein beetje pit van de gochagaru. Dat combineert hartstikke lekker met de zoetige pompoen.
Pompoen als broodbeleg: groentebeleg!
Lekker om een groente, eh…, vrucht als beleg op brood te eten. Het is eenvoudig voor te bereiden en goed houdbaar. Ideaal dus om mee te nemen naar school of werk.
Zorg dat je de avond ervoor de pompoenslices maakt en bewaar ze in de koelkast voor de volgende dag. Perfect groentebeleg op brood!

Ik gebruikte de Hokkaido-pompoen. Een van origine Japans pompoenras. Deze soort is zeer goed verkrijgbaar in Nederland.
Geroosterde pompoen? Lekker doen! 😉

Geroosterde pompoen met fetaspread
Equipment
- 1 GAER gietijzeren koekenpan No.8
- 1 lepel
- 1 kwastje
- 1 kom
- 1 spatel
Ingrediënten
- pompoen 8 à 10 slices = halve maantjes van 1 cm dikte
- 100 gram fetakaas
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zeezout naar smaak
- 2 eetlepel yoghurt of hüttenkäse
- 1 eetlepel citroensap
- ½ eetlepel gochagaru (gochugaru = Koreaanse chilivlokken of gebruik chilipoeder of andere chilivlokken of -peper)
- 2 eetlepel peterselie vers, fijngesneden
- 4 sneden brood vers, knapperig
Instructies
- Zet de GAER koekenpan in de oven en verwarm deze voor op 200 °C
- Snijd de pompoen eerst doormidden, verwijder de zaden met de lepel en snijd dan ca. 8 à 10 slices, halve maantjes van hooguit 1 cm dik. Bewaar de rest van de pompoen in de koeling voor later.pompoen

- Leg de slices in stervorm in de gietijzeren pan en bestrijk ze met 1 eetlepel olijfolie met behulp van het kwastje in met en bestrooi met peper en zeezout.peper en zeezout, 1 eetlepel olijfolie

- Zet de gietijzeren koekenpan in het midden van de oven en bak 25 minuten of totdat de slices gaar zijn.
- Meng ondertussen met een vork, 2 eetlepel yoghurt, 2 eetlepel peterselie, 100 gram fetakaas, 1 eetlepel citroensap en de ½ eetlepel gochagaru in een apart kommetje. Voeg eventueel toe.2 eetlepel yoghurt, 1 eetlepel citroensap, ½ eetlepel gochagaru, 2 eetlepel peterselie, 100 gram fetakaas
- Haal de hete pan uit de oven en laat de pompoen ietwat afkoelen, eventueel op een bord of rooster. Gebruik de spatel.
- Besmeer 4 sneden brood royaal met de spread en beleg met twee slices. Bestrooi met peterselie en een extra snuif gochugaru.4 sneden brood