13 nov Pompoenlunch uit je gietijzeren GAER pan
Pompoen is zo’n heerlijk op-en-top herfstseizoensproduct. Al die verschillende soorten pompoenen, maten en kleuren zien er olijk uit en maken op een of andere manier blije en warme herfstgevoelens in me los.
Komt het door de gedachte aan een dampende kom hartige, kruidige en geurende pompoensoep? Ik sluit het zeker niet uit!
We gaan nu echter iets anders doen. Iets véél simpelers. Hoog tijd om met je gietijzeren koekenpan van GAER Cookware en zo’n herfstige pompoen aan de slag te gaan. De GAER pan is immers zéér geschikt voor de bereiding van allerlei groenten. Hoewel, een groente…?
De pompoen is botanisch gezien namelijk een vrucht: een bes. Welaan, een groente of een vrucht, maakt het wat uit voor ons, de thuiskoks? Welnee. We gaan hoe dan ook een smaakvolle lunch maken met pompoen in de kleurrijke hoofdrol!

Pompoen houdt van contrast
Pompoen houdt van contrastsmaken. We gaan de pompoen niet spectaculair of exotisch kruiden. Enkel peper en zout.
Als contrast maken we een friszure spread met fetakaas als basis en een klein beetje pit van de gochagaru. Dat combineert hartstikke lekker met de zoetige pompoen.
Pompoen als broodbeleg: groentebeleg!
Lekker om een groente, eh…, vrucht als beleg op brood te eten. Het is eenvoudig voor te bereiden en goed houdbaar. Ideaal om mee te nemen naar school of werk.
Zorg dat je de avond ervoor de pompoenslices maakt en bewaar ze in de koelkast voor de volgende dag. Perfect groentebeleg op brood!

Ik gebruikte de Hokkaido-pompoen. Een van origine Japans pompoenras. Deze soort is zeer goed verkrijgbaar in Nederland.
Geroosterde pompoen? Lekker doen! 😉

Geroosterde pompoen met fetaspread
Equipment
- 1 gietijzeren GAER koekenpan No.8
- 1 lepel
- 1 kwastje
- 1 kom dessertschaaltje
- 1 spatel
- 1 vork
Ingrediënten
- pompoen 8 à 10 slices = halve maantjes (zie foto) van 1 cm dik
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 100 gram feta
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepel yoghurt of hüttenkäse
- ½ eetlepel gochugaru gochugaru = Koreaanse chilivlokken of gebruik chilipoeder of andere chilivlokken of -peper
- 2 eetlepel verse peterselie paar takjes fijngesneden
- 2 el extra vierge olijfolie of iets meer naar behoefte
- 4 sneden brood vers en knapperig
Instructies
- Zet de GAER koekenpan in de oven en verwarm deze voor op 200℃.
- Snijd de pompoen eerst doormidden, verwijder de zaden met de lepel en snijd dan ca. 8 à 10 pompoenslices, halve maantjes van hooguit 1 cm dik. Bewaar de rest van de pompoen in de koeling.

- Leg de pompoenslices in stervorm in de gietijzeren pan en vet ze met behulp van het kwastje in met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met peper en zout
- Meng ondertussen met een vork 100 gram feta, 2 eetlepel verse peterselie, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepel yoghurt, ½ eetlepel gochugaru en de 2 el extra vierge olijfolie in een apart kommetje. Voeg eventueel peper en zout toe.
- Zet de gietijzeren koekenpan in het midden van de oven en bak 25 minuten of totdat de pompoenmaantjes gaar zijn.
- Haal de hete pan uit de oven en laat de pompoen ietwat afkoelen, eventueel op een bord of rooster. Gebruik de spatel.

- Besmeer knapperig, vers brood royaal met de 100 gram fetaspread en beleg met twee pompoenslices. Bestrooi met peterselie en een extra snuif gochugaru.